Вишиванка- духовна броня українців. Історія свята.

Вишиванка- духовна броня українців, Україна — броня світу, разом до Перемоги!

Вишиванка — це предмет гордості укранців. Це традиція, яка передавалася з покоління в покоління, попри численні утиски української культури.

Вишиванка — елемент одягу, що сповнений українським колоритом та майстерністю нашого народу, який здатний створювати красу з усього. Повага до вишитої сорочки насправді велика — на її честь створили свято Дня вишиванки для популяризації традицій та культури української нації.

Історія свята

Вперше День вишиванки відзначався у 2006 році за ініціативи студентки факультету історії Чернівецького національного університету. З того часу почали проводити конкурси на найкращу вишиванку чи найкраще фото у вишиванці.

Окрім того, у 2015 році започаткували акцію «Подаруй вишиванку захиснику», у якій взяло участь близько 50 країн світу.

 

Історія вишиванки

Вишиванням українці займаються більше тисячі років, переважно це робили дівчата, які готували до шлюбу спеціальну скриню з посагом. Дівчата з сімей малого достатку мали 30-40 вишиванок, середнього — 50-70, а дівчата із заможних сімей більше ста сорочок з вишивкою.

Також у народі вірили, що вишита матір’ю сорочка для немовляти стане сильним оберегом, тому під час її створення жінки співали пісень та молилися. Зазвичай сорочки пряли з конопель або льону, тому що вважали ці рослини природними захисниками від усього лихого.

 

Цікаві и факти о про вишиванку

•Дослідження стверджують, що вишиванки почали робити ще до 6 століття,

•Легенди говорять, що чумаки довіряли прати вишиту сорочку лише одній дівчині, якій таким чином заприсягалися у вірності;

•Перша школа вишивки з’явилася в 11 століття — її заснувала сестра Володимира Мономаха Анна. Там опановували мистецтво гаптування золотом та сріблом;

•Найбільшу кількість людей у вишиванках зареєстрували в 2011 році в Рівному та занесли в Книгу рекордів України. На День Незалежності на центральний майдан міста прийшло 6570 людей у вишиванках.

 

Звідки пішла мода на вишиванки

Все завдяки Івану Франку — він у 19 столітті почав поєднувати вишиванку з європейським костюмом. Тоді наприкінці 19 століття вся Європа заговорила про традиційний одяг українців.

В 1876 році Олена Пчілка видала альбом українських вишивок, орнаменти яких зачарували європейських модниць. Водночас і в самій Україні розпочалися перші наукові дослідження вишиванок.

 

Що символізують орнаменти на вишиванці

Вишиванка символізує красу, здоров’я та щасливу долю, а також вона оберігає власника від усього лихого. Українці передають вишиванки з покоління в покоління, тому ця річ ще й зберігає єдність сім’ї. Доведено, що український народ закодовував щастя, долю, життя та волю в орнаментах вишивки

 

Вишиванки різних регіонів України

Вишиванка має величезне значення для кожного українця не лише як елемент святкового, народного вбрання, а й як складова українського культурного надбання.

Історія вишиванки має глибоке коріння, адже елементами вишивки прикрашався ще одяг скіфів, які проживали на землях сучасної України ще до нашої ери.

У Київській Русі також прийнято було носити вишитий одяг, про що є згадки тогочасних мандрівників та істориків. Український народ крізь віки проніс любов до вишиванки та зберіг традиції вишивання одягу.

Вишиванка- духовна броня українців, Україна — броня світу, разом до Перемоги!

 

.

Світлана Солодка

Вчитель початкових класів

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *