День святого Валентина. Історія виникнення свята. Традиції святкування у різних країнах.

Сьогодні — День святого Валентина. На жаль, у цьому році багато закоханих святкують його далеко один від одного, і чимало привітань в цей день полетить на фронт. Нехай усі слова любові, сказані чи написані сьогодні, зігрівають душі та серця наших захисників, рідних і коханих людей. День святого Валентина — це світле свято, присвячене прекрасному і піднесеному почуттю кохання. День всіх Закоханих відзначається на міжнародному рівні 14 лютого.

Щороку у лютому християни вшановують священномученика Валентина, якого називають покровителем кохання та шлюбу. Існує він вже більше 1500 років, але лише в XVIII столітті став святом закоханих.

Є дві легенди появи свята. Згідно з першою, Валентин був польовим лікарем і священиком за часів імператора Клавдія II. Він таємно від римської влади освячував шлюби римських солдатів — їм забороняли одружуватися, бо це заважало службі Римській імперії. Валентина згодом стратили 14 лютого 269 року. У 494 році папа Римський проголосив служителя святим і встановив звичай — вважати цей день святом великомученика Валентина.

За іншою легендою, Валентин був римським патрицієм і потай проповідував християнство. У свою віру він звернув слуг, яких вирішено було стратити. І, щоб полегшити страждання приречених, написав їм підбадьорливі листи у формі червоних сердець. В результаті сам же Валентин проміняв своє життя на життя слуг.

День святого Валентина — традиції та прикмети на любов

Найвідоміша традиція цього дня — дарувати» валентинки», листівки у формі серця. Зміст може бути різним: просте «Я люблю тебе» або романтичний вірш. Вважається, що валентинки мають бути червоного або білого кольору — перший символізує пристрасть, а другий — чистоту кохання. А ось жовтий колір заборонений — це до розлуки і зради.

Найпопулярніший подарунок на День закоханих — троянди, одна або букет. Якщо в букеті будуть білі та червоні квіти, це означає, що союз побудований не лише на пристрасті, а й довірі і повазі.

Є також традиція дарувати солодкі подарунки — торти, печиво, цукерки у формі серця. Дарувати щось дороге на День святого Валентина необов’язково: вважається, що подарунок, зроблений власними руками, стає свого роду амулетом, який зберігає любов і ніжність.

Вважається, що якщо зіграти весілля в День святого Валентина, то шлюб протримається довгий час і буде щасливим. Якщо ви тільки збираєтеся одружитися, то День закоханих — це можливість зробити натяк партнеру.

Є ще одна хороша традиція Дня Святого Валентина — посадити дерево разом зі своєю половинкою і доглядати за ним.

День святого Валентина — як відзначають в інших країнах

У кожній країні є свої особливості святкування Дня закоханих.

  • Великобританія

Британці, звичайно, цікавий народ: вони вітають з Днем закоханих навіть своїх домашніх тварин — купують для них корм у формі сердечок. Чоловіки в День святого Валентина обдаровують коханих червоними трояндами, а у відповідь дівчата дарують чоловікам яблука — вони символізують любов і красу.

  • Австрія

У цей день закохані вирушають до міста Крумбах, неподалік від Мюнхена. У цьому містечку розташована церква, побудована на честь святого Валентина. Згідно тутешньої традиції 14 лютого дарують подарунки виключно жінкам — у австрійців це щось на зразок жіночого дня.

  • Італія

В Італії це свято називають Днем весни і кохання — все прикрашають гірляндами з цукерок. Вважається, чим більше подарувати шоколаду в цей день, тим міцнішою буде любов.

  • Польща

У День святого Валентина в Польщі прийнято йти до Познанської митрополії. Тут знаходиться чудотворна ікона святого і, згідно з повір’ям, покояться його мощі.

  • Америка та Канада

З розмахом відзначають День закоханих в Америці і Канаді — тут все прикрашають червоними серцями, скрізь сяють привітання з 14 лютого. До речі, американці вітають з Днем святого Валентина не лише коханих, а також родичів і друзів. Існує давня традиція дарувати в цей день марципани, які колись були розкішшю.

  • Японія

Японці щорічно на честь святого Валентина влаштовують Карнавал кохання. Цілі натовпи закоханих, з раннього ранку і до ночі, бродять по центральних вулицях міста і голосно вигукують зізнання у коханні.

Але головною традицією на День святого Валентина, у будь-якій країні і на будь-якому континенті, залишається, звичайно ж, увага і любов до людей, які поруч з вами.

Світлана Солодка

Вчитель початкових класів

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *