Як говорити з дитиною про школу? Поради батькам майбутніх першокласників.

Практикуючі фахівці, що працюють з дошкільнятами, пропонують кілька рекомендацій для тих, у кого росте майбутній першокласник:

  1. Не коментуйте і не осуджуйте вчителя, особливо у присутності дитини. Навіть якщо Ви не згодні з ним в якихось питаннях, висловіть невдоволення в особистій бесіді, а не синові або дочці. Якщо Ви відчуваєте, що через молодість, недосвідченість чи інших факторів, викладач не справляється з покладеними на нього обов’язками, спробуйте допомогти йому. Наприклад, запропонуйте батьківському комітету зняти з учительських плечей частину громадського навантаження. Психологи стверджують, що молодший і середній шкільний вік — це час пошуку нового авторитету, крім батьківського. Середня ланка шукає його в ровесниках, а молодша — в вчителя. Тому дуже важливо для мам і тат не підривати цей авторитет, а всіляко підтримувати. Розчарування у вчителеві початкової школи може сильно похитнути структуру особистості ДИТИНИ.
  2. Розмовляйте з дітьми. Обов’язково питаєте, як пройшов кожен шкільний день. Зверніть увагу, що бесіда не повинна зводитися до перерахування отриманих оцінок, компліментів і обговорення меню їдальні. Запитуйте, що сподобалося на уроках, а що ні, що запам’яталося і що зацікавило. Якщо вам не зручно розмовляти одразу, краще перенесіть розмову на вечір або виберіть інший вільний час, але не переривайте дитя на півслові. Діти говорять про те, що здається їм важливим, тому вміння слухати і чути свого малюка необхідно кожному дорослому. У підлітковому віці батьки починають в голос твердити: «Він / вона нічого нам не розповідає, на всі питання відмахується». Замкнутість і недовіра до дорослих розвивається у школярів в перші роки навчання, якщо вони відчувають, що у мами з татом немає часу на їх проблеми і переживання. Щоб такого не сталося в Вашій родині, пам’ятайте, що дитятко буде довіряти Вам секрети, тільки якщо побачить зацікавленість в них не раптову, а постійну.
  3. Не оцінюйте навчальну діяльність. Залиште це викладачам. Ви повинні допомагати і підтримувати юного учня. Якщо дитина не справляється з якимось предметом, почніть займатися з нею, а не лайте за погані успіхи. Ваша головна роль контролювати і допомагати дитині у навчальній діяльності.
  4. Дозволяйте відпочивати. Навіть якщо успішність залишає бажати кращого, не змушуйте сина або доню займатися цілими днями. Розподіліть час так, щоб його було вдосталь і на виконання уроків, і на додаткові заняття, і на те, щоб хлопчик пограв у дворі в футбол, а дівчинка пострибала в класики або покаталася на велосипеді. Робіть упор на активні, рухливі ігри, які проходять на свіжому повітрі. Вони розвантажують свідомість, звільняють його для прийому нових знань. А ось комп’ютерні стрілялки та перегляд мультфільмів необхідно скоротити до того часу, поки успішність дитини не покращиться.
  5. Не читайте підручники заздалегідь. Не потрібно проходити з майбутнім першокласником річний матеріал за літо. Йому стане нудно на уроках, і інтерес до навчання пропаде. Якщо матеріал дається вашому чаду дуже легко, порадьтеся з класним керівником. У школах існує кілька програм різної складності: в разі необхідності можливе підвищення рівня.
  6. Пам’ятайте про темперамент. Вибираючи школу і вчителя, зверніть увагу на тип нервової системи своєї дитини. Холерики активні і непосидючі, важко сприймають критику. Для них і для сангвініків підійдуть програми підвищеної складності. Велика розмаїтість завдань дозволить не тільки утримувати їх увагу на навчанні, а й посприяє підвищенню інтересу до шкільного життя. Їм необхідний жвавий вчитель, який зможе вміло активізувати і пасифікувати діяльність дитини. Для флегматиків і меланхоліків швидкий темп уроку буде важким випробуванням. Вони включаються в роботу поступово, довго думають над одним завданням але виконують його ідеально. Виберіть для них звичайну школу, зі стандартними вимогами або спеціалізовану з ухилом в одну область. Вчитель дитини флегматика/меланхоліка має бути терплячим, спокійним, виваженим.
  7. Навчайте, граючи. Визначте предмет, який більше всіх подобається маленькому учневі і розширюйте його кругозір в цій області, застосовуйте ігрові методики. Якщо дитина проявляє інтерес до навколишнього світу, відвідуйте разом парки, зоосади, океанаріуми, читайте більше книжок про тварин. Якщо більше подобається подобається математика, вважайте сходинки, людей на вулиці, кроки до магазину або до школи. Якщо йому цікаві розповіді про події минулого, складіть разом фамільне древо, попросіть бабусь і дідусів розповісти що-небудь цікаве, якусь унікальну інформацію про Вашу сім’ю це Вам допоможе зробити «Будинок Родоводу» або «Родинне дерево».

Під час підготовки дитини до школи прислухайтеся до психологів і педагогів, почитайте методичну та науково-популярну літературу на цю тему, запитаєте ради у друзів, які вже минули цей етап, але не намагаєтеся сліпо слідувати всім рекомендаціям.

Ви знаєте своє дитя як ніхто інший, розумієте його слабкі і сильні сторони. Тільки Ви зможете знайти правильний підхід до його домашнього навчання. Слухайте своє серце, але не забувайте і про поради фахівців.

Світлана Солодка

Вчитель початкових класів

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *