Які навички та знання потрібно мати дитині перед вступом у перший клас? Інформація для батьків майбутніх першокласників.

Підготовка до школи — важливий та відповідальний період у житті дитини. Зрозуміло, що в батьків виникають багато питань, пов’язаних з цим відповідальним кроком. Найпоширеніше з них — як зрозуміти, що дитина готова до школи? Ми допоможемо знайти відповідь на це питання.

Більшість шкільних психологів висувають чотири критерії готовності до навчання:

  • Особистісний — розвинений, якщо навчальний заклад вабить не тільки можливістю кожен день бачитися з друзями, новими красивими зошитами та ручками, а ще й прагненням дізнатися щось нове, стати розумнішими.
  • Інтелектуальний — це і грамотна, зв’язкова мова, і вміння слухати викладача, і наявність певних знань і кругозору.
  • Соціально-психологічний — включає в себе вміння спілкуватися, здатність зосередитися на занятті.
  • Фізіологічний — відсутність відхилень у розвитку, фізичне здоров’я і психологічна стійкість.

Діти, які відвідують дитячий садок, легше переживають перший час навчання, ніж домашні. Це пов’язано з тим, що вже з трьох з половиною років вихователі починають викладати їм базові речі, і до першого класу в дитсадку мають певний багаж знань.

Якщо батьки правильно займаються з майбутнім школярем самостійно, турбуватися нема про що. Поступове тренування навичок, необхідних для навчання на початковому етапі, дозволить вашому синові або доньці не тільки відчувати себе впевнено серед інших хлопців, але і допоможе розвинути інтерес до навчання.

 


Існує загальний перелік того, що має знати дитина, яка йде до першого класу (цей перелік спирається на загальні нормативи розвитку пізнавальної діяльності дітей дошкільного віку):

  • Повні імена, своє і батьків (або осіб, що їх замінюють).

  • Адреси. Країну, місто, вулицю і будинок, в якому він або вона живе.

  • Відомі рослини, тварини і птахи.

  • Малюк повинен розрізняти популярні рослини і тварин, відрізняти кактус від ромашки, лисицю від тигра. Людина, яка перевіряє готовність до школи, може поцікавитися, чи є вихованці будинку, попросити розповісти про кішку, собаку, папугу. Також психолог може дізнатися, яка тварина або рослина подобається дитині найбільше, запитати чому.

  • Час. Бажано, щоб першокласник умів поводитися з годинником. Головне, щоб він відрізняв день від ночі, вечір від ранку. Один з варіантів завдання: «Розташувати картинки в правильному порядку». Найчастіше на них зображений режим дня.

  • Геометричні фігури. До вступу до школи більшість дітей вміють вирізати коло, трикутник, квадрат. Крім того, вони зобов’язані співвідносити предмети за формою: дах будинку схожа на трикутник, а сам будинок на квадрат.

  • Кольори. Хлопчики і дівчатка в дошкільному віці вчать не тільки основні відтінки, але кількість кольорів у веселці, порядок їх розташування. Батькам треба навчити дитину малювати елементарні картинки, правильно підбирати кольори для зображення: сонечко — жовте, травичка — зелена, а зайчик — білий.

  • Цифри. Навчати правилам вирахування і складання не обов’язково, це зробить викладач. Краще навчіть вважати від 1 до 20 і назад.
    Пори року, місяці, дні тижня. На підготовку дітям слід не тільки називати їх, а й знати кількість, і розставляти в правильному порядку.
    Популярні свята. Психолог може запитати, який з них улюблений. Малюк повинен відповісти і розповісти, чому він вибрав саме цей варіант.

  • Будова людського тіла. Малюнок людини — часте завдання при вступі до школи.

  • Розрізняти живе і неживе.

  • Елементарні правила дорожнього руху: «Не можна переходити дорогу на червоне світло», «Не можна перебігати через залізничні рейки». В ігровій формі шкільний працівник може перевірити ці знання. Наприклад, уточнивши, хто правий, зайчик, який чекає зелений або білочка, яка біжить перед рухається машиною.
  • Читання по складах. Якщо ваше чадо не вміє читати, це не страшно — навчать в школі. Однак ця навичка істотно полегшить йому навчання в подальшому, і всі інші предмети будуть даватися легше.
  • Переказ. Розвиток навичок розмовної мови — одна з головних задач при вступі до першого класу. На початку навчального року дитина повинна розуміти сенс коротких оповідань, вибудовувати пропозиції в логічний ланцюжок.
  • Пам’ять. Перед дошкільням кладуть кілька картинок, він дивиться на них деякий час, потім їх перевертають. Чим більше деталей він запам’ятає, тим краще. Треба відтворити сюжет і розповісти, що там зображено.

Часто шкільні психологи дають завдання на виключення зайвого. Існує велика кількість цікавих посібників, на яких можна відпрацювати цю навичку, але заняття можна проводити і за допомогою підручних засобів.

Наприклад, попросіть малюка вибрати те, що потрібно прибрати, запропонувавши йому кілька фруктів і один овоч.

Поведінка в суспільстві

Батьки юного школяра повинні думати не тільки про здобуття навчальної успішності, але і про те, як допомогти дитині влитися в класний колектив. Ми пропонуємо рекомендації, які допоможуть зрозуміти, як швидко самому підготувати дитину до навчання в школі за літо.

Необхідно розвивати:

  • Самостійність. Привчайте дитину самостійно одягатися і зав’язувати шнурки, стежити за своїм зовнішнім виглядом і переодягатися в спортивну форму перед фізкультурою. Ви можете показати, що він дорослий, рівний, але у цього статусу є не тільки привілеї, але й обов’язки. Не треба збирати портфель за нього, краще проконтролюйте, коли справа буде вже зроблено. Теж саме стосується домашнього завдання: спробуйте в м’якій формі донести, що вести шкільний щоденник — його справа. Але не стискаючи палицю в цьому питанні. Пам’ятайте, що в першу чергу малюк повинен відчувати вашу любов і підтримку. Дайте йому відчути, що у нього є надійний тил, куди він може прийти з будь-якою проблемою, і життєвої, і навчальної.
  • Посидючість. Маленьким складно перебудуватися після безробітних років дитинства, і час стандартного уроку здається їм вічністю. Під час занять зі своїм сином або дочкою, допоможіть їм звикнути займатися справою деякий час, поступово збільшуючи навантаження. Ми рекомендуємо починати з 15 хвилин, а до початку навчального року збільшити час до півгодини.
  • Дружелюбність. Розкажіть, чому не можна битися з однокласниками і обзиватися на них, але не забудьте додати, що за себе треба вміти постояти. Поясніть, що ябедничати — погано. При цьому спробуйте донести, що в деяких ситуаціях потрібно обов’язково говорити дорослим про те, що трапилося. Наприклад, якщо хтось мучить тварин або кривдить слабкого.
  • Чемність. Навчіть сина чи дочку формулами етикетної спілкування. Нагадуйте, що при зустрічі з будь-якою людиною потрібно говорити «здрастуйте», а при прощанні «до побачення», поясніть про «спасибі» і «будь ласка».


Дуже важливий момент, на який Ви повинні налаштувати дитини — культурна поведінка у школі. Дитина має не тільки знати, а й розуміти, що у школі треба ходити спокійно, говорити ввічливо, спокійно, не перебиваючи співрозмовника, шанувати шкільне майно. Поведінка протилежна прийнятій — не припустима.

Щоб легко вивчити з дитиною правила шкільної поведінки — зробіть це у віршованій формі.

Також обов’язково поговоріть з малечею про правила особистої гігієни. Розкажіть чого слід дотримуватись, щоб бути здоровим і доглянутим. Повідомте основні правила охайності — «Правила чистюлі».

 

Світлана Солодка

Вчитель початкових класів

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *